Braampsunt, Weg naar Zee, project, ....
Blijf op de hoogte en volg Anouk
29 Mei 2017 | Suriname, Paramaribo
Mijn laatste blog is alweer twee weken geleden dus hier weer even een update.
In die twee weken is er weer veel gebeurd. Zo zijn we op 19 mei naar Braamspunt vertrokken. We gingen om 16.00 uur weg vanaf Leonsberg (is een plek bij de rivier) en begonnen met dolfijnen spotten. Net zoals de vorige keer geen dolfijn gezien. Ze garanderen 96% kans op dolfijnen, knap werk dat wij dan al twee keer bij die 4% horen, haha! Toen door naar Braamspunt. Braamspunt is een plek bij de Atlantische Oceaan, met strand, maar verder behoorlijk uitgestorven. Hier hebben we gekeken naar de zonsondergang en toen het echt helemaal donker was zijn we op zoek gegaan naar schildpadden die het strand op komen om daar eieren te leggen. Gelukkig kwamen we al vrij vlot een schildpad tegen. En nee, dit zijn geen kleine beesten ze waren wel ongeveer 1,5 meter groot. En dat eieren leggen duurt echt onwijs lang, ze gaan eerst rondjes draaien, vervolgens gaan ze met hun achterpoten een gat graven, een gat van ongeveer 60 cm diep. Wanneer ze dat gat klaar hebben dan gaan ze eieren leggen, ongeveer 80 tot 100 eieren. Onwijs veel dus! En dan nog te bedenken dat ze eens in de drie weken zoveel eieren leggen. Wanneer ze klaar zijn met eieren leggen gooien ze het gat weer dicht, draaien ze rondjes om het aan te drukken en vervolgens lopen ze nog rondjes om hun territorium af te schermen. Een heel karwei dus! We waren inmiddels goed twee uur verder dus toen die schildpad klaar was gingen wij weer richting de boot en weer richting Leonsberg.
De dag er na ben ik gaan fietsen samen met Ellen en Sanne. We zijn naar Weg naar Zee gefietst, 16 km heen en 16 km terug fietsen. In Weg naar Zee is een hindoetempel te bezichtigen. Hier staan allerlei hindoebeelden. Deze tempel was aan de Atlantische Oceaan dus hier hebben we nog een tijdje ontspannen gezeten voordat we de lange fietstocht terug gingen maken.
Vorige week maandag zijn voor Miranda en mij de voorlichtingen begonnen over ons project. Op maandag en dinsdag hadden we een voorlichting op kantoor aan twee groepen leerkrachten. Deze voorlichtingen gingen prima eigenlijk, de leerkrachten waren erg geïnteresseerd. Op donderdag zijn we om 3.30 uur in de ochtend vertrokken richting Nickerie. Op donderdag stonden er twee werkbezoeken op het programma en in de middag nog observeren bij een opvoedthema (voor de ouders van de leerlingen) over gezonde voeding. Het was een interessante maar vermoeiende dag. Ik heb me overal de ogen uitgekeken. Zoals bijvoorbeeld de toiletten daar, voor de jongens is gewoon één grote bak waar ze allemaal op een rijtje voor staan en in plassen. Deze bakken zijn betegeld, naar mijn idee spat dan alle urine op. Ook was er ergens een toilet waar nog amper een deur voor zat en dan met die kleine kinderen, je ziet ze gewoon zitten.. Maar het gekke is, ik kan me hier over verbazen maar na 3,5 maand hier verbaas ik me er waarschijnlijk minder over dan wanneer ik dit aan het begin van mijn Suriname avontuur had gezien. De vrijdag was een trainingsdag voor de leerkrachten, waarin ook onze voorlichting was opgenomen. Van 8.30 uur tot 10.30 uur was de tijd aan ons. Het was weer een compleet andere groep dan die we op maandag en dinsdag voor ons hadden, wel een erg interactieve groep. Erg leuk! Onze stagebegeleider is tevreden met wat we neer hebben gezet tijdens de presentatie en de leerkrachten waren ook erg enthousiast.
Nadat de voorlichting klaar was zijn Miranda en ik met de taxi richting de stad Nickerie gegaan. Hier hebben we een bezoekje gebracht aan de markt en hebben we een paar winkels bezocht. De zon scheen goed dus daar hebben we ook nog even van genoten. Tegen 14.00 uur zijn we weer richting Paramaribo vertrokken. Onderweg nog verschillende stops gemaakt om groente, fruit en vis in te slaan voor onze stagebegeleider.
Gisteren hebben we met z’n achten een fotoshoot gedaan in de klederdracht van Suriname. In Suriname zijn veel verschillende culturen. Ik was een Marron (een cultuur die voornamelijk in het binnenland voorkomt), maar verder was er een Indiaan, Hindoestaan, Chinees,
Javaan en een Creool.
Aanstaande vrijdag vertrekken we voor drie dagen met z’n vijven richting de Fredberg. Voor de laatste keer de jungle in. We gaan de Fredberg beklimmen en gaan boven op de berg een nachtje slapen, zo kunnen we zonsondergang en zonsopkomt bekijken vanaf de berg. Ik kijk hier erg naar uit, hopen op mooi weer!
Liefssss, xxx
Javaan en een Creool.
Liefssss, xxx
29 Mei 2017 - 21:13
Ineke Cremer:
Fijn dat jullie voorlichting geslaagd is. Geweldig!!!
Wat is het wat met die grote schildpadden.
Anderhalve meter wat een joekels.
Haast niet te geloven.
Veel plezier het weekend in Fredberg.
Geniet en voorzichtig aan.
XXX -
06 Juni 2017 - 16:36
Jetty Vinke:
Hallo Anouk,
Wat leuk om jouw reisverslagen te lezen en de foto's te bekijken.
Een hele bijzondere stage. Fijn dat alles toch goed is gekomen.
Wat heb je veel gezien en meegemaakt.
Nog even en dan begint de reis naar huis.
Geniet er nog van!
Groetjes van Jan en Jetty, Diederik en Ferdinand