Cultuurtrip
Blijf op de hoogte en volg Anouk
23 Maart 2017 | Suriname, Paramaribo
Hoi Nederland!
Zoals in mijn vorige blog stond beschreven ben ik afgelopen weekend op cultuurtrip geweest. We vertrokken vrijdag om 7.00 uur in de ochtend vanuit Paramaribo richting Atjoni, dit was 3 á 4 uur rijden, vanaf Atjoni gingen we met een korjaal richting Botopasi, dit was nog ongeveer 2 uur varen. Gelukkig scheen het zonnetje en konden we daar lekker van genieten. In Botopasi sliepen we in het eco resort Sutikamia, dat ‘mooie plek’ betekent. En het was ook zeker een mooie plek, je keek tussen de palmbomen door op de Surinamerivier. Sutikamia is een ‘back to basic’ resort, dit houdt in dat we gingen afwassen in de Surinamerivier, zelf gingen baden in de rivier en dat het personeel de was deed in de rivier. Ik heb dus ook tweemaal de afwas gedaan met twee andere groepsgenoten, het voelt heel raar dat je daar de afwas doet en vervolgens weer eet en drinkt van de spullen die je in die rivier hebt afgewassen, maar we hebben ook onwijs gelachen tijdens het afwassen. Je moest hierbij ook uitkijken dat de vaat niet afdreef, aangezien er behoorlijke stroming in de rivier zat. Verder was er ook geen elektriciteit behalve tussen 19.00 uur en 21.00 uur in de avond door een generator die dan aangezet werd, daarna was het dus gigantisch donker en was je echt je zaklamp wel nodig.
Al met al, waren we dus vrijdag rond 14.00 uur in de Botopasi, rond 15.00 uur zijn we vertrokken naar het dorpje Botopasi. Dit heeft een behoorlijke indruk op mij gemaakt, hoe zij daar leven zeg, onvoorstelbaar! Hun ‘huizen’ zijn gewoon echt ‘hutjes’ en daar slapen ze dan met meerderen in. Ook hen kleding, soms hebben ze niet meer aan dan alleen een omslagdoek om. In Botopasi ging er nog een man voor ons gitaar spelen, zagen we vrouwen die meel aan het fijn maken waren en ging een man ons uitleg geven over het vlechten van manden. Na twee uurtjes gingen we terug richting het resort en hadden we een broodmaaltijd, in de avond hebben we spelletjes gespeeld. Zaterdag waren we vroeg op aangezien we om 9.00 uur wandelend richting Pikin Slee gingen vertrekken. Een wandeling van ruim twee uur door de jungle, het was pittig, maar te doen. Onderweg naar Pikin Slee kwamen we nog langs een gezondheidscentrum, wel leuk om eens te zien. Eenmaal aangekomen in Pikin Slee gingen we naar een kunstatelier waar ze van hout mooie beelden maakten, vervolgens gingen we het museum bezoeken waar enkele beelden etc. ten toon stonden gesteld. Toen dacht ik dat we nog weer twee uur terug moesten wandelen dus heb ik eerst even een mini dutje gedaan, haha. Maar gelukkig liepen we richting de Surinamerivier en stond daar een korjaal op ons te wachten. In de avond stond er een cultuuravond op de planning, georganiseerd door ons. We moesten dus ook een liedje/dansje voorbereiden, gelukkig waren er veel kinderen en hebben wij met de groep de ‘Hoki Poki’ gedaan. Ik heb vooral mezelf keihard uitgelachen met dit liedje, maar oké, ze waren enthousiast. Zondag hebben we in de ochtend rustig aan gedaan en zijn we rond 13.30 uur weer vertrokken richting Paramaribo, eerst met de korjaal naar Atjoni en dan weer met de bus. Het was een gezellige reis, Ellen en ik waren lekker vervelend, zo gingen we van links naar rechts, waardoor de korjaal ook van links naar rechts ging en omdat we al heel laag op het water zaten vond niet iedereen dit even leuk, haha! Ik kijk terug op een leuk weekend, met veel nieuwe ervaringen en indrukken. Overigens heb ik dit weekend ook heel goed geslapen, dat was heel fijn!
Als ik het binnenland zo zag vind ik het ook wel heel jammer dat het project van Miranda en mij niet is doorgegaan bij onze vorige opdrachtgever, het binnenland vond ik namelijk echt onwijs interessant.
Verder, het links fietsen begint eigenlijk al wel aardig te wennen. Het gaat nog een enkele keer mis wanneer ik een kruispunt over moet steken en ik dan later ontdek toch ineens aan de rechterkant van de weg te fietsen. Maar ach, gelukkig kunnen ze er nog om lachen.
Ik bedacht me van de week dat ik in mijn voorgaande blogs eigenlijk nog niets heb geschreven over mijn groepsgenoten. Dus bij deze, ik vind dat we een gezellige groep hebben waarin ik voor mijn gevoel alles bespreekbaar kan maken. In de avond zitten we regelmatig met z’n achten buiten om te kletsen en soms om een spelletje te spelen. Tot nu toe zijn we iedere week een keer uiteten geweest met z’n achten en drinken we natuurlijk ook borrelsssss. We hebben ook erg leuke bovenburen, twee Belgische studenten, ze zijn allebei in voor een gezellige babbel en daar hou ik natuurlijk ook wel van! Aanstaande zaterdag komen er nog twee studenten bij, maar wie dat zijn zien we zaterdag.
Trouwens, wat ook een hoogtepunt is: in mei ga ik samen met Miranda, Annieke en Sanne vijf dagen naar Aruba, zin aaaaan! De vliegtickets en appartement zijn geboekt :)
Liefssss, Anouk
Liefssss, Anouk
24 Maart 2017 - 12:27
Ineke Cremer:
Haij Anouk,
Wat een belevenissen weer het afgelopen weekend!
Mooie verhalen. Het gegiechel van jullie meiden kan ik mij helemaal voorstellen.
Ik heb weer genoten van je reisverslag.
En wat ontzettend leuk dat je hebt geboekt voor Aruba met de vriendinnen.
Blijf maar genieten.
De stage loopt verder goed?
Oddi Oddi Oma C.